LITUÀNIA PROHIBEIX LES GRANGES PELLETERES
La llei serà d’aplicació a partir del 2027 i indemnitzarà els propietaris de les 70 granges que hi ha al país. Lituània es converteix en el vintè país d’Europa a prohibir aquest tipus de negocis.
Bones notícies! Lituània ha aprovat la prohibició de la cria d’animals a granges pelleteres. Aquestes hauran de cessar la seva activitat abans del 2027 i el Govern indemnitzarà els criadors econòmicament.
S’estima que actualment hi ha 40 granges de visons i 30 granges de xinxilles en funcionament al país, que crien al voltant d’1 milió d’animals cada any per obtenir la pell. Als propietaris d’aquestes granges se’ls pagarà 3 euros per animal el primer any, 2 euros per animal el segon any i un euro el darrer any. El govern també compensarà les indemnitzacions per acomiadament dels treballadors agrícoles i cobrirà els costos relacionats amb la demolició d’edificis, la destrucció d’equips i la gestió de residus.
Els representants dels productors de pells van demanar al president de Lituània, Gitanas Nausėda, que vetés aquesta llei, però el president va dir que li donaria suport “perquè està en línia amb els meus principis”
Les granges pelleteres han estat prohibides a 19 països europeus (14 dels quals són estats membres de la UE), inclosos els Països Baixos, Àustria, Bèlgica, la República Txeca, Eslovàquia, Croàcia, Eslovènia, Luxemburg, Malta, Irlanda, Estònia, França, Itàlia i Letònia. També s’estan duent a terme debats polítics sobre una prohibició a Romania i Polònia. Dos països més (Suïssa i Alemanya) han implementat regulacions tan estrictes que efectivament han posat fi al cultiu de pells, i tres països més (Dinamarca, Suècia i Hongria) han imposat mesures que han posat fi al cultiu de determinades espècies.
Des de l’Associació Vegana de Catalunya demanem a la Comissió Europea que escolti la petició de 1.5 milions de persones ciutadanes de la Unió Europea i que posi fi a aquesta cruel indústria a tot el territori de l’EU!
Per a més informació sobre les darreres novetats de la campanya #FurFreeEurope, consulta aquí.
Font: Eurogroup for Animals