Bèlgica prohibeix els delfinaris: una victòria històrica per als drets dels animals
El govern belga ha aprovat una decisió històrica: la prohibició definitiva dels delfinaris al país. Aquesta mesura converteix Bèlgica en el setè país del món i el quart d’Europa que adopta una legislació per posar fi al captiveri de dofins. La decisió ha estat liderada pel ministre de Benestar Animal de Flandes, Ben Weyts, i suposa un pas decisiu per al benestar dels cetacis, reconeixent-los com a éssers socials, intel·ligents i sensibles.
Amb aquesta prohibició, el delfinari Boudewijn Seapark de Bruges, l’últim que queda actiu al país, haurà de tancar abans del 2037. Weyts, però, ha expressat que el tancament podria produir-se abans. Fins aleshores, l’espai haurà d’aplicar millores immediates en les condicions de vida dels set dofins que hi resideixen, com la construcció d’una piscina a l’aire lliure abans del 2027. A més, es prohibeixen la cria i la importació de nous dofins, i el delfinari serà sotmès a inspeccions periòdiques fins al seu tancament definitiu.
Una lluita de 30 anys per la llibertat dels dofins
Aquesta fita culmina més de tres dècades de treball d’organitzacions com GAIA, que han liderat campanyes per acabar amb el captiveri de dofins des dels anys 90. Aquesta lluita ha comptat amb el suport de figures de renom com l’antropòloga Jane Goodall, Missatgera de la Pau de les Nacions Unides, i Ric O’Barry, l’exentrenador del famós dofí Flipper, que es va convertir en un activista de referència contra la captivitat de cetacis.
Des de 1999, GAIA ha aconseguit importants victòries, com el tancament del delfinari del zoo d’Anvers, i ha advocat pel fi de la captivitat en diverses audiències al Parlament Flamenc. Aquesta nova mesura representa la culminació d’una trajectòria compromesa i un missatge clar: “Els dofins, criatures intel·ligents i sensibles, no han de patir per al nostre entreteniment. El captiveri pertany al passat”, afirma Sebastien De Jonge, director d’operacions de GAIA.
Un reflex de la voluntat ciutadana
La prohibició dels delfinaris a Bèlgica és coherent amb l’opinió de la majoria de la seva ciutadania. Segons una enquesta d’Ipsos encarregada per GAIA l’abril del 2024, un 91% dels valons i un 85% dels habitants de Brussel·les donen suport a aquesta mesura. Amb aquesta decisió, Bèlgica s’uneix a altres països com l’Índia, Costa Rica, Xile, Croàcia, Eslovènia i Xipre, que també han prohibit el captiveri de dofins.
Santuaris com a alternativa ètica
Un cop el Boudewijn Seapark tanqui definitivament, els dofins encara en captivitat hauran de ser traslladats a santuaris especialitzats, com el projecte en desenvolupament a l’illa de Lipsi, a Grècia, recolzat per GAIA. Aquests santuaris ofereixen un entorn semi-natural, més pròxim al medi marí, on els cetacis poden recuperar-se i viure amb dignitat, sense finalitats d’exhibició.
Per què els delfins no pertanyen als delfinaris?
Els dofins són animals socials i intel·ligents que necessiten grans extensions de mar per nedar lliurement i desenvolupar els seus comportaments naturals. En captivitat, aquests animals recorren espais milers de vegades més petits que el seu hàbitat natural, cosa que els impedeix explorar, socialitzar i realitzar activitats essencials per al seu benestar.
A l’oceà, els dofins poden nedar fins a 100 quilòmetres al dia i submergir-se a profunditats de 200 metres. En canvi, en captivitat sovint desenvolupen comportaments estereotipats causats per l’estrès, la falta d’estimulació i la impossibilitat de viure com haurien de fer-ho en llibertat.
La reflexió des de l’Associació Vegana de Catalunya
Aquesta prohibició és un exemple inspirador que demostra que el canvi és possible quan la societat s’uneix per una causa justa. Els zoològics i delfinaris no són espais d’aprenentatge, sinó llocs que perpetuen l’explotació animal.
Des de l’Associació Vegana de Catalunya, animem la societat a prendre responsabilitat i apostar per alternatives més ètiques, com visitar santuaris d’animals, on es promou el respecte i la connexió amb la natura sense causar patiment.
Bèlgica ens mostra el camí cap a un futur més compassiu, on la llibertat i el benestar dels animals són prioritaris. Siguem motor del canvi i avancem cap a una societat que reconegui que els animals no són objectes per al nostre entreteniment.
Informa’t i actua! Descobreix més a la web de GAIA i de Dolphgin Project
Posem fi a la captivitat animal. 🌊